DEM:20 /06/ 2020: Araştırmacı ŞoreşReşî’nin yenikitabı ‘Ji dewletê heta koçberiyê:Diroka Kurdên Xelxalê’ (Devletten göçebeliğe:Xelxal Kürtlerinin Tarihi). Orijinal dili Kürtçe olan kitap Payîz yayınları tarafından basıldı. 208 sayfadan oluşan kitap, Xelxal Kürtlerinin yerleşim alanlarını gösteren haritalar ve yöresel resimler ile desteklenmiş.
2019 yılında İran’ın Xelxal kentine giderek yerinde araştırma yapan Şoreş Reşi, oranın sosyo-kültürel yapısı hakkında detaylı biligiler veriyor. Aynı zamanda kitapta Kürtler ile komşu yaşayan Taliş halkı hakkında da bazı bilgiler bulmakda mümkün.
Kitap, burada yaşayan Kürtlerin, bin yil önce büyük Horasan’da yaşadıklarını, Moğol baskınları nedeniyle Anadolu’ya geldiklerini, burada Dul kadiroğulları (Elbistan, Maraş) devletini kurduklarını dile getiriyor. Devletin yıkılmasından sonra bölünen bu Kürtlerin bir bölümünün Xelxal’a gîderken, bir bölümününde Konya ve Adıyaman dolaylarına dağıldığını anlatıyor.
Reşi, kitabın önsözünde: “Xelxal Kürtleri, Kürtlerin çok az bir bölümünü oluşturur, diğer Kürtler tarafından tanınmıyor, bu karanlıkta kalmışs ayfayı aydınlatmak, eskî Kürt tarihinin karanlıkta kalmış bir sayfasına ışık tutmak beni fazlasıyla memnun etmiş ve kitap hedefine ulaşmıştır” diyor.
Kitapta ayrıca müziği yasaklanan ve unuturulan bu halkın, bugünkü yaşantısı,etrafında yaşayan Türklerin baskıları, dini ve ulusal bayramları, adet ve görenekleri gibi çok çeşitli bilgiler var.Kitaplarıkurdiskainstitutet@hotmail.com ve soresresi@hotmail.se adresleri üzerinden isyeteyebilirsiniz.
Platforma Kurdên Anatoliya Navîn PKAN